Vælg bælgfrugter når du vil spise sundt

16 jun 2021 | Nyheder

I januar 2021 blev der lanceret et sæt nye kostråd, som har fokus på både sundhed og klima. De tidligere 10 kostråd er nu skåret ned til 7. 

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Vælg bælgfrugter 

Bælgfrugter er en god kilde til protein og andre næringsstoffer. Samtidig er bælgfrugter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Det anbefales, at vi spiser ca. 100 g bælgfrugter om dagen. Det kan være i form af f.eks. brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser eller kikærter. Bælgfrugter indeholder naturligt forekommende lektiner, som kan forårsage sygdom ved indtag. Det er derfor vigtigt, at man tilbereder sine bælgfrugter korrekt, da lektiner inaktiveres ved korrekt tilberedning. Følg derfor altid anvisningen på produktet.
Tørrede bønner skal skylles og sættes i blød i 10-12 timer. Der skal bruges 3 dl vand til 1 dl bønner. Efter 10-12 timer skal vandet skiftes, og bønnerne skal koges i mindst en halv time. Nogle gange skal bønnerne koge endnu længere for at blive møre. Bønner fra konservesdåser og frost er til gengæld helt klar til brug. Det kan dog fortsat være en god ide at skylle bønnerne fra dåse inden brug.
De friske grønne bønner og ærter regnes ikke som værende bælgfrugter. Vær opmærksom på, at grønne bønner, ligesom bælgfrugter, også kan indeholde lektiner. Du bør derfor ikke spise de grønne bønner rå.
Ifølge Hjerteforeningen nedsætter bælgfrugter risikoen for hjerte-kar-sygdom. Den gavnlige effekt kan skyldes bælgfrugternes sunde ernæringsmæssige sammensætning, men kan også forklares med, at bælgfrugter typisk er en del af en allerede sund kost og erstatter mindre sunde fødevarer i kosten.

Hos Biogan går vi op i en sund og økologisk livsstil og hertil har vi et kæmpe sortiment at bælgfrugter, planteolier og fuldkornsprodukter (Se her)

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Biogan A/S
Møgelbakken 3-5
8520 Lystrup

CVR: DK 25 59 48 94

Kontakt

T: +45 86 74 07 71

M: kontor@biogan.dk

Man-tors: 09.00 - 15.30

Fredag: 09.00 - 13.00