Det bør du vide, hvis du overvejer en glutenfri kost

15 okt 2019 | Nyheder

Flere og flere vælger at lægge deres kost om til en glutenfri kost. Det kan der være forskellige årsager til; nogen kan ikke tåle gluten, og andre mener, at den glutenfri kost simpelthen er sundere for kroppen.

I dette indlæg forsøger vi at give dig svaret på

  • hvad gluten er
  • hvad du bør vide, hvis du overvejer at leve glutenfrit
  • og hvordan du kan finde de glutenfri produkter

 

Hvad er gluten?

Gluten er et protein, der primært findes i kornsorterne hvede, byg, havre og rug. Faktisk udgør gluten op til 80% af alle proteinerne i hvede, som er et af de store problembørn for folk, der er glutenintolerante.

Gluten er et afgørende stof i mel, da det er med til give elasticitet og styrke. Uden gluten vil melets kvalitet og bageevne altså falde, og du vil måske opleve, at dejen bliver mindre luftig og ensartet.

 

Bør du leve glutenfrit – hvorfor og hvordan?

Ud fra ovenstående beskrivelse lyder gluten jo ikke så farligt. Det er et protein, der gør dit bagværk lækkert. Så hvad er problemet egentlig? Hvorfor vælger så mange mennesker i dag en glutenfri kost?

Gluten i sig selv er ikke farligt for din krop, medmindre du har fået konstateret cøliaki. Cøliaki er det, vi i daglig tale kender som glutenallergi og er en immunreaktion, der sker i tyndtarmen, når kroppen indtager gluten. Så for mange mennesker handler fravalget af gluten altså om de gener, som ondt i maven, oppustethed og træthed, der opstår, hvis du har cøliaki.

Men hvad så med alle dem, der ikke er glutenintolerante?

 

Er en glutenfri kost sundere?

Generelt er der stor uenighed om, hvorvidt en glutenfri kost er sundere for kroppen. Nogle studier har vist, at glutenfri kost er sundere, mens andre mener, at der ikke er nogen grund til at fravælge gluten, hvis du ikke har fået konstateret cøliaki.

Gluten er et naturligt næringsstof, der udelukkende bidrager med energi til kroppen – lige som andre proteiner.

Læs mere om, hvad proteiner er, og hvorfor kroppen har brug for dem her.

Er du ikke intolerant overfor gluten, er der altså ikke et direkte incitament for at fravælge gluten. Når mange mener, at en glutenfri kost er sundere, handler det i højere grad om hele sammensætningen af kosten. Når du fravælger gluten, skal du finde alternative produkter, der kan erstatte de vigtige egenskaber, som produkter med gluten har. Produkter, der indeholder gluten, indeholder nemlig typisk også andre vigtige næringsstoffer som f.eks. fuldkorn.

Vælger du en glutenfri kost, vil mange af dine kostmønstre og -vaner oftest bliver påvirket af det valg. Derfor vil hele sammensætningen af din kost se anderledes ud. Og det er her, du for alvor kan finde de samlede sundhedsmæssige fordele. Mange erstatter f.eks. det hvide brød med mere fuldkorn, og en kost med mere fuldkorn og flere fibre har mange fordele for kroppen.

Hvis du ikke lider af glutenintolerance, kan vi altså ikke give dig et endegyldigt svar på, hvorvidt du bør undgå gluten. Du kan sagtens have en fornuftig kost og føle dig sund og rask, selvom du spiser gluten. Men føler du, at din mave og krop fungerer bedre ved at undgå gluten, er det måske det rette valg for dig.

Læs også, hvad Fødevarestyrelsen skriver om gluten og de sundhedsmæssige fordele og ulemper ved der her.

 

Sådan kan du leve glutenfrit

Det kan måske virke uoverskueligt at kaste sig over en glutenfri livsstil, da rigtig mange af de fødevarer, vi storforbruger indeholder gluten – f.eks. lyst brød, pasta, havregryn, bulgur osv. Men i dag findes der rigtig mange gode alternativer til glutenholdige produkter, som også er nemme at få fat i. F.eks. tilbyder vi et stort udvalg af glutenfri mele, brød, pastaer, snacks m.m.

Vil du leve glutenfrit, skal du være forberedt på, at det kan kræve en stor omlægning af den kost, du spiser i dag. Hvis det virker som en stor mundfuld, er der flere måder at få hjælp og inspiration på – brug f.eks. en diætist eller find andre, der lever glutenfrit i dit netværk eller på de sociale medier.

 

Hvad vil det sige, at et produkt er glutenfrit?

Der findes i dag mange glutenfri produkter. Når et produkt er glutenfrit, kan det skyldes to ting: Enten indeholder produktet ingredienser, der naturligt ikke indeholder gluten, eller også indeholder produktet ingredienser, hvor glutenindholdet er fjernet eller reduceret. For at kunne kalde et produkt glutenfrit må indholdet af gluten ikke overskride 20 mg pr. kg.

Hvad er forskellen på glutenfri og certificeret glutenfri?

Der findes både produkter, der er naturlige glutenfri, produkter, hvor gluten er fjernet og produkter, der er certificeret glutenfri.

Når et produkt er certificeret glutenfrit, betyder det, at behandlingen og pakningen af produktet er foregået på en fabrik, som ikke forarbejder glutenholdige produkter. Produkterne bliver løbende testet og analyseret for gluten for at sikre, at grænseværdierne overholdes. Lider du af cøliaki, kan det være nødvendigt at gå efter produkter, der er certificeret glutenfri, så du er sikker på helt at undgå gluten eller spor deraf. Er produkterne ikke certificeret glutenfri, kan du risikere at finde spor af gluten, fordi de kan være pakket samme sted som glutenholdige produkter.

Nedenfor kan du se to mærkater, der angiver om et produkt er glutenfrit. Det første indikerer, at et produkt er certificeret glutenfrit. Det andet er det mærkat, vi bruger hos Biogan for at indikere, at produktet er glutenfrit, men ikke certificeret glutenfrit.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Biogan A/S
Møgelbakken 3-5
8520 Lystrup

CVR: DK 25 59 48 94

Kontakt

T: +45 86 74 07 71

M: kontor@biogan.dk

Man-tors: 09.00 - 15.30

Fredag: 09.00 - 13.00