Hvorfor spise vegetariske proteiner?

12 sep 2019 | Nyheder

Hånd i hånd med fibre, vand og vitaminer er proteiner et af de absolut største buzzwords, når det kommer til kost og sundhed. Men hvorfor er proteiner egentlig så vigtige, og hvor finder du dem henne? I dette indlæg vil vi forsøge at gøre dig lidt klogere på, hvorfor din krop har brug for proteiner, og hvilke kilder, der findes til dem i din kost – både når det kommer til animalske og vegetariske proteiner.

 

Hvorfor er proteiner vigtige for dig?

Proteiner fungerer som kroppens byggesten. De udgør et af de mest essentielle næringsstoffer for kroppen og er en vigtig energikilde. Kroppen bruger proteiner til at opbygge og vedligeholde celler, væv og immunforsvar og til at producere hormoner og enzymer. Proteiner er en utrolig vigtig strukturel komponent i vores celler, og vi har brug for dem for at kunne vokse og blive stærkere.

Ifølge Sundhed.dk har din krop et dagligt behov på 0,83 g protein per kg kropsvægt. En mængde, der er forholdsvis nem at opnå, hvis du spiser typisk dansk mad. Men hvad hvis du ikke gør?

I de følgende afsnit vil vi dykke ned i nogle af kilderne til protein med særligt fokus på de vegetariske proteiner.

 

Her finder du proteiner i din kost

Mange er bekymrede for, om de får tilstrækkeligt med protein i deres daglige kost. Men så længe du spiser nok mad, får du højst sandsynligt også proteiner nok. De fleste mad- og drikkevarer indeholder nemlig et vist niveau af protein. De væsentligste proteinkilder inkluderer kødprodukter som kød, fjerkræ, fisk og æg, mejeriprodukter som mælk, ost og skyr, brød og kornprodukter og bælgfrugter. Indeholder din daglige kost bare nogle af disse produkter, er du altså fint dækket ind på proteiner. En skål havregrød i sig selv kan være nok til at dække dit daglige minimumsbehov.

 

Vegetariske proteiner

Selv hvis du ikke spiser kød- og mejeriprodukter, kan du sagtens dække din krops behov for proteiner. Der findes nemlig masser af vegetariske og veganske proteinkilder, som du nemt kan integrere i din kost. Bælgfrugter, grøntsager, korn og nødder er alle produkter, der uden problemer kan dække en gennemsnitlig persons behov for protein. Så længe du sørger for at spise varieret. Og så besidder de vegetariske proteiner faktisk nogle særlige fordele, som du kan drage nytte af.

 

Fordelene ved vegetariske proteiner

Vegetarisk kost kan virke antiinflammatorisk

Først og fremmest er den plantebaserede kost den mest antiinflammatoriske kost. Det betyder, at en plantebaseret kost og vegetariske proteiner kan hjælpe med at reducere betændelse i kroppen. Ifølge en analyse baseret på mere end 80 studier er et mere vegetarisk kostmønster med flere frugter, grøntsager, bælgfrugter og fuldkornsprodukter kædet sammen med lavere betændelse i kroppen. Hvorimod et kostmønster baseret på kød, æg og mejeriprodukter kan øge betændelsen. Og dette kan skyldes, at de mange plantestoffer, der findes i plantefødevarer, er antiinflammatoriske.

Læs mere om undersøgelserne om plantebaseret kost her.

Vegetarisk kost øger bæredygtigheden

En anden fordel er, at den vegetariske eller plantebaserede kost i højere grad bidrager til en bæredygtig livsstil, da det kræver færre ressourcer, som vand, at producere de vegetariske proteiner fremfor de animalske.

Læs mere om, hvilke andre sundhedsfordele, der kan være ved vegetarisk kost her.

 

Er de vegetariske proteiner lige så gode som de animalske?

Ganske vist er der nogle fordele ved de vegetariske proteiner, som nok kan tiltale mange af os. Men er kvaliteten af vegetariske proteiner egentlig lige så god som ved de animalske?

Hvis man ser på, hvor stor en andel af proteinindholdet, også kaldet aminosyrer, kroppen reelt kan bruge til f.eks. at opbygge eller reparere en celle, så er proteinkvaliteten i vegetariske produkter generelt dårligere end i animalske. Protein består af forskellige aminosyrer. De fleste af disse aminosyrer kan kroppen selv danne, men nogle af dem kan den ikke (det er dem vi kalder for essentielle aminosyrer). Disse er kroppen altså afhængig af, at vi tilfører gennem vores kost. Og de animalske proteiner indeholder en større mængde essentielle aminosyrer end vegetariske proteiner gør. De vegetariske proteiner indeholder ikke i lige så høj grad de forskellige essentielle aminosyrer, og derfor er det især for vegetarer og veganere vigtigt at spise varieret.

Uanset om du spiser animalske eller vegetariske proteiner, skal du være opmærksom på, at ligesom kroppen ikke har godt af for få proteiner, så har den heller ikke godt af for mange.

Læs også blogindlægget ”Hvorfor blive vegetar?” her.

Mangler du inspiration til vegetariske produkter med et højt proteinindhold, kan du finde et stort udvalg af økologiske bønner, ærter og linser på vores webshop her.

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

  1. Glutenfri kost - det bør du vide om gluten | Biogan blog - […] Læs mere om, hvad proteiner er, og hvorfor kroppen har brug for dem her. […]

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Biogan A/S
Møgelbakken 3-5
8520 Lystrup

CVR: DK 25 59 48 94

Kontakt

T: +45 86 74 07 71

M: kontor@biogan.dk

Man-tors: 09.00 - 15.30

Fredag: 09.00 - 13.00