Hvorfor er det godt at koge sine egne kikærter?
Man kan hurtigt komme til at købe sig fattig i kikærter på dåse. Kikærter er sunde, billige og fulde af vitaminer, kostfibre og mineraler. De er dog bedst og mest smagfulde når du selv koger dem. På den måde kan man nemlig krydre kogelage og dét lille trick giver de lækreste kikærter.
Tit tror man det er besværligt og tidskrævende, men det er det faktisk ikke.
Fordele: Kikærter fra dåse smager sjældent af noget. Ved at koge dine egne kikærter kan man tilføje smag gennem grøntsager og salt.
Iblødsætningsvandet indeholder en masse vitaminer og mineraler fra kikærterne. Vandet kan du gemme til at koge andre tørprodukter i, som fx kartofler, ris og pasta.
Kogevandet fra kikærterne smager faktisk virkelig godt og er igen fyldt med vitaminer og god smag. Det kan også genanvendes. Jeg gemmer det enten til en vegansk fond eller stiller det i køleskabet hvor jeg kan drikke det senere.
Sådan koger du dine kikærter:
For de fleste kikærter siger man 45-60 minutter efter 10-12 timers iblødsætning. Den nøjagtige kogetid afhænger af alderen på bønnerne – jo ældre de er, jo længere tid skal de have.
Antal: 200g tørrede kikærter:
Dag 1: I blødsætningen
- 200 g tørrede kikærter
- Rigeligt med vand
Dag 2: Kogning
- Vand
- 1 løg, skåret i 4-5 stykker
- 2 fed hvidløg
- 1 gulerod, skåret i store stykker
- 1/2 tsk. fint salt
- 1/2-1 terning grøntsagsbouillon
- Peber
Sådan gør du:
Dag 1:
-
Tjek kikærterne igennem og sorter eventuelle dårlige kikærter og fremmedelementer fra.
-
Kom kikærterne i en skål dæk dem med rigeligt vand. Tilsæt salt og lad kikærterne stå i vandet i 10-12 timer.
Udblødningen kan godt gøres i stuetemperatur så længe det ikke er for varmt. Hvis det er for varmt, er det bedst at stille skålen i køleskabet.
Dag 2:
2. Put kikærterne i en gryde og hæld rigeligt friskt vand på.
3. Put alle smagsgiverne op i gryden.
Husk at du selv kan vælge smagsgivere alt efter hvad du bedst kan lide og hvad der passer til det du skal bruge kikærterne til.
4. Bring gryden i kog. Når gryden er i kog skruer du ned for varmen så vandet kun netop simre.
5. Kog bønnerne/kikærterne under låg i ca. den tid der er angivet på din emballage, men husk at holde godt øje. Mangler bønnerne vand undervejs tilsætter du mere sådan at bønnerne hele tiden er dækket af vand.
6. Når bønnerne har nået det stadie hvor de er næsten møre er det tid til at tilsmage vandet med mere salt og lidt olivenolie samt eventuelt yderligere krydderier. Smag på vandet til du synes den smager dejligt. Når den smager godt vil dine kikærter også komme til at smage godt.
Det er ikke farligt at smage på kogelagen. Læs teksten over opskriften.
7. Kog kikærterne helt møre i vandet og lad dem herefter stå i vandet, mens den køler ned. Jeg anbefaler at lade bønnerne stå i mindst 30 minutter.
Nu er dine kikærter klar til at blive brugt eller komme i fryseren. Hvis de skal i fryseren, anbefaler jeg at de er kølet helt af inden de kommer i fryseren.
0 kommentarer