Hvad er stenalderkost, og hvad er det godt for?
Stenalderkost, også kendt som palæo, bygger på princippet om, at man skal spise, som man gjorde i stenalderen. Kort sagt, hvis hulemanden ikke kunne spise det, så kan du heller ikke. Kosten består primært af kød, grønt (uden stivelse), fisk, æg, frugt, bær og nødder. Derudover skal man helt undgå raffineret sukker, tilsætningsstoffer, forarbejdede fødevarer, brød, korn, bælgfrugter og mælkeprodukter. De gode ting i stenalderkosten viser sig i et stort indtag af grøntsager, gode fedtsyrer fra nødder og kerner og et lavt indtag af hvidt sukker. Disse punkter stemmer også overens med de danske officielle kostråd.
Derimod er det høje indtag af kød lidt mere diskuteret. Kød er en rigtig god proteinkilde og har proteiner af høj kvalitet. Det er en næringstæt fødevare, som var rigtig god for stenaldermanden, der ikke kunne være sikker på at få nok mad hver dag. For den moderne mand er det en lidt anden historie. Den moderne mand går aldrig sulten i seng og har ingen problemer med at få nok mad. Det tyder derfor på, at et højt indtag af kød vil lede til forhøjet kolesteroltal frem for sundhedsfremmende effekter. Det høje indtag af kød strider også imod de officielle kostråd. Rødt kød indeholder også en del mættet fedt som øger LDL-kolesterol (det dårlige kolesterol) og fremmer åreforkalkning og blodpropper. Hvis man vælger at spise en del kød anbefales det, at man går efter det magre kød såsom kylling og kalkun.
Stivelse – er det farligt?
Et andet vel diskuteret punkt inden for stenalderkost er stivelse. Følger man diæten skal man holde sig langt væk fra stivelse, fordi det i kroppen bliver omdannet til sukker.
Men er stivelse lige så slemt som sukker? For at svare på dette skal vi først forstå hvad stivelse er. Stivelse er et kompleks kulhydrat, som nedbrydes og optages langsommere end f.eks. frugt-, mælke- eller druesukker, der er simple kulhydrater. Stivelse giver på den måde længerevarende energi og virker mere stabiliserende på blodsukkeret end almindeligt sukker.
En stor del af den energi, hjernen skal bruge, kommer fra sukker (glukose), som hentes fra blodet. Derudover er sukker en primær kilde til at danne energi (ATP) i vores celler og dermed holde vores krop i gang.
Med denne viden virker stivelse ikke så slemt. Det er derfor vigtigt at huske på, at på samme måde med kødet, så er alt med måde ikke så slemt.
Nogle forskere fra University College London skriver i Quarterly Review of Biology at det ikke var det stenaldermennesket spiste, der satte gang i menneskets udvikling, men at det var opdagelsen af ild. De begyndte at koge rodfrugter og andre næringsrige planter. En kogt yam (rodfrugt beslægtet med søde kartofler) er nemlig op mod tyve gange så fordøjelig som en rå. Forskningen rokker også ved en af grund præmisserne bag stenalderkosten. Forskerne mener, at stenalderfolket indtog masser af kulhydrater og stivelse fra rodfrugter og andre grøntsager med et højt indhold af glukose. Og det var måske i virkeligheden en væsentlig årsag til, at deres hjerner udviklede sig så hurtigt.
Biogans stenalderbrød
Vi laver stenalderbrød på vores kerner og nødder som vi laver til en blanding. Det færdige brød bliver holdt sammen af loppefrøskaller. Det indeholder derfor ikke æg og er helt vegansk. Med det høje indhold af frø, kerner og nødder har brødet en masse gode fedtstoffer i sig. Fedtet er umættet fedt som har positive effekter på det gode HDL-kolesterol og sænker kolesteroltallet. Derudover indeholder brødet en masse fibre som bidrager til god mæthed, stabilt blodsukker, beskytter mod livsstilssygdomme og din tarm vil takke dig.
Du kan altid finde vores kerner og nødder hos din lokale biogan forhandler.
0 kommentarer