Økologiske bønner hører til bælgfrugtsfamilien og fås i mange varianter og kan tilberedes på endnu flere måder. Hos Biogan tilbyder vi både økologiske bønner i glas og på dåse, men også poser med tørrede bønner, som endnu ikke har ligget i blød. 

Dette er en guide med de forskellige varianter og deres karaktertræk:

 

Sorte og hvide bønner

De nok mest klassiske bønner, som de fleste kender til. De bruges ofte i gryderetter, supper og salater. 

Azukibønner

De bliver også i daglig tale kaldt røde bønner. De kan bruges på samme måde som de sorte og hvide bønner. De har ligesom de andre varianter af bønner et højt indhold af kostfibre og proteiner. 

Butterbeans 

De bliver også kaldt limabønner, og de har en mild og cremet smag. De er kendetegnet ved deres store flade og lyse overflade. De kan bl.a. bruges i hummus, veggie deller og salater. 

Sira bønner 

Sirabønner er helt snehvide og meget milde i smagen. Det er en traditionel tyrkisk bønne, som bl.a. kan bruges i supper og gryderetter. 

Mungbønner

Mungbønnerne har en mild og nøddeagtig smag. De kan bl.a. steges og spises som snack. Derudover kan de bruges i madlavningen på samme måde som linser. 

Favabønner

Favabønnen er også kendt som hestebønne / valsk bønne. Favabønnen er faktisk den eneste bønne som oprindeligt stammer fra Europa. Bønnerne kan bl.a. bruges i falafler som erstatning for kikærterne, hvis man ønsker at eksperimentere i sin madlavning. 

Black eye beans

De sortøjede bønner er små og råhvide, og så har de det, der ligner et sort øje. De bruges ofte i kødfri og vegetariske retter samt som tilbehør. 

Kidneybønner

De økologiske kidneybønner har en mild, let sødlig smag og en lækker cremet konsistens. De er nok mest kendt som ingrediens i chili sin carne og andre sammenkogte retter. 

Pintobønner

De lysebrune pintobønner med rødlige marmoreringer på overfladen har en fyldig bønnesmag og en cremet konsistens. De koger let ud og er velegnet til mos og postej samt i dip og saucer. 

Sojabønner

De økologiske sojabønner bruges ofte som proteinkilde i kødfri retter. De fungerer bl.a. også godt i postej, gryderetter, marinerede eller ristede. 

 

Sammenfattende kan det siges, at alle vores varianter af bønner er protein- og fiberrige. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan anvende dem i din madlavning.